ceturtdiena, 2014. gada 20. novembris

Kartupeļu ' Gratin ' .

Padalīšos ar savu iecienītāko recepti, pa latvisko runājam, ar gardu kartupeļu sacepumu, ko aizguvu no vienas franču paziņas. Kā jau parasti, receptes mēdzu adaptēt savām garšas kārpiņām, tāpēc rakstīšu vien savu versiju.


Gatavošanas ilgums: 1h un 30 min


Nepieciešams:

  • 2 ķiploku daiviņas;
  • 40 g sviesta + sviests formas ietaukošanai;
  • 1 kg kartupeļu;
  • 250ml piena;
  • 250 ml saldā krējuma;
  • sāls;
  • muskatrieksts;
  • parmezāna siers vai cits siers pēc patikas.

Pagatavošana: 

Ņem lielāka izmēra cepamtrauku, kuru ierīvē kārtīgi ar svaigajām ķiploku daiviņām. Pēc kārtīgas formas ierīvēšanas ar ķiploku, ieziež to kārtīgi ar sviestu.
Griež kartupeļus ļoti plānās škēlītēs (max 1,5 mm ) šķēlītēs. Te nu veiksies ietaupīt laiku tiem, kuriem ir virtuvē atrodams  šķēlīšu griezējs vai virtuves kombains.
Šķēlītes kārto skaisti traukā uz apli (vēlams, lai neveidojas otrā kārta).
Iieslēdz cepeškrāsni karsēties 170 grādos.
Pienu sajauc kopā ar saldo krējumu, piejauc sāli pēc nepieciešamības un muskatriekstu.
Pārlej pāri kartupeļu kārtojumam. Sagriež pa virsu sviesta pikucīšus un liek krāsnī cepties 70 min vidējā nodalījumā.
Formu izņem, pārber ar sieru un liek atpakaļ cepeškrāsnī 5min.

Pasniedz ar svaigiem salātiem.

Lai labi garšo! :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru