sestdiena, 2014. gada 15. novembris

Šķelto zirņu un kūpinātu ribiņu zupa

Kas gan var būt labāks ēdiens aukstajai gada sezonai kā zupas? Pagatavojot lielu katlu ar šo sātīgo zupiņu, pietiek ilgākam laikam, gardi paēdinot vairakus ēdājus. Kā arī, nav nolsēpums, ka zupa garšo nākamajā dienā vislabāk :) Šo gardo zupas recepti aizguvu no savas  draudzenes- kolumbietes. Noteikti kādā reizē došos ar kladīti labu recepšu atzīmēšanai.



Gatavošanas ilgums: 1,5-2 stundas (neplešam acis sašutumā, jo ilgāk zupu vāra, jo gardāka tā padodas).





Nepieciešams:

  • 300g kūpinātu cūku ribiņu;
  • 3 litri ūdens;
  • 250g šķelto zirņu sausā veidā (es izmantoju tādus, ko nav nepieciešams mērcēt);
  • 2 vidēja izmēra burkāni;
  • 1 sīpols;
  • 2 ķiploku daiviņas;
  • ĒK sviesta;
  • siera desiņas (daudzums pēc izvēles)
  • sāls, pipari, pētersīļi (svaigi vai kaltēti), muskatrieksts.

Pagatavošana:

Uz sakarsētas pannas apcep sagrieztas cūku ribiņas. Liek katlā, aplej ar pusi no nepieciešamā ūdens daudzuma un liek vārīties.
Sarīvē burkānus, sagriež smalki sīpolu. Kad buljons sācis burbuļot, pievieno zirņus, smaisa un ļauj vārīties.
Uzkarsē pannu no jauna, iemet sviesta pikucīti un apcep līdz zeltainai pakāpei sīpolu, burkānus un vienu smalki sakapātu ķiploka daiviņu. Liek visu katlā kopā vārīties.
Pēc kādu 10minūšu intensīvas zupas vārišanās, pievieno atlikušo ūdeni, iespiež otru ķiploku, pievieno garšvielas (ja izmanto svaigus pētersīļus, daļu var atstāt vēlāk dekorēšanai), uzliek katlam vāku un nogriež uguni mērenā lielumā un turpina vārīt kādas 45min-1 stundu. Man patīk, ja šķeltie zirnīši sāk pamazām izšķīst buljonā, padarot to tumīgu.
Sagriež siera desiņas un pievieno tās kādas 10min pirms zupas pasniegšanas.
Zupu lej traukos, liek gardās ribiņas, dekorē ar zaļumiem. 
Lai labi garšo! :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru